9 · Les Falles

Les Falles representen la festivitat més important de València. Es celebren entre el 15 i el 19 de març i es fan en honor al patró de la ciutat: Sant Josep. Segons m’han explicat, les Falles vénen de l’antiga celebració en què el gremi de fusters buidava de trastos vells els seus tallers i els cremava en una foguera, coincidint amb l’inici de la primavera.

Els monuments fallers es construïxen amb el propòsit de fer una crítica satírica sobre els aspectes més polèmics de la realitat. Després, es cremen, en el què per a molts és un moment purificador i de renaixement. Em deixa sorprès saber que el treball de tot un any anirà al foc, perquè no sols tenen una funció humorística i de diversió, sinó que són artístiques i alguns ninots, les figures que formen les falles, estan realment treballats amb molta cura i dedicació.

Durant els dies de Falles, la ciutat es transforma completament i es bolca en la festa, açò ho sé de bona font. Tots els barris, des del més ric al més pobre, participen per igual. Els carrers es tallen per a què es puguen plantar els monuments, els fallers es reunixen en els seus casals per a festejar tots junts, els petards i focs artificials exploten en qualsevol racó. A més es celebra la Nit del Foc, l’Ofrena a la Mare de Déu, les mascletàs i una infinitat d’actes que no deixen indiferent a ningú que visite la ciutat en eixos dies.