8 · El Túria

El riu Túria és la gran conca hidrogràfica que naix en la Serra d’Albarracín per a morir en braços del mar Mediterrani, ja a València. Durant molts segles, va ser sinònim de prosperitat, però els esdeveniments del 14 d’octubre de 1957 van canviar la seua topografia per sempre. Podeu trobar fotos de la València desapareguda en aquest fantàstic blog.

Com bé em recorden molts locals valencians, en eixa data, les pluges van fer que el riu es desbordara provocant nombrosos danys materials i humans. En eixe moment, es va prendre la decisió de desviar el seu llit en el conegut com a Pla Sud, que s’inicià en la localitat de Quart de Poblet i més concretament en l’Assut del Repartiment.

I així va ser com l’antic llit del riu, que creua València com una columna vertebral, es va reformar per a convertir-se en una àrea recreativa plena d’espais naturals, que l’han coronat com a un pulmó verd per a la ciutat. Amb 110 hectàrees, m’impressiona saber que els Jardins del Túria són el parc urbà més gran de l’Estat. A més de camps de futbol, pistes d’atletisme i conjunts d’arbres on poder declarar-se tendres sentiments, els jardins compten en el seu interior amb alguns dels edificis i construccions més importants de la ciutat com ara la Ciutat de les Arts i les Ciències, el parc Gulliver, el Palau de la Música o el Bioparc.