5 · El Carme

L’estàtua del Palleter, junt les Torres de Quart, és un monument que fa referència a un dels herois valencians que protagonitzaren la guerra contra França després de la invasió de Napoleó. M’ha impressionat l’expressió tan brava, tan carregada d’energia, que se li atorga a Vicent Domènech, que, segons conta la llegenda, va cridar : “Un pobre palleter li declara la guerra a Napoleó: Visca Ferran VII, i muiguen els traïdors!”

No massa lluny d’allà, al carrer Museu, he trobat un curiosa caseta, anomenada Dels Quatre Gats. Representa la miniatura d’una façana la porta de la qual és del tot accessible però per la que només podria passar, per la seua grandària, un felí. Té una misteriosa inscripció que diu: “A la memòria dels quatre gats que quedaren al barri del Carme l’any MXCIV. Mai se’ls va sentir un miau més alt que altre”.

I continuant el passeig pel Barri del Carme, no m’ha sigut difícil arribar a la Plaça del Negret, lloc de trobada per a molts artistes valencians. El so de la bona conversa et guia fins este racó proper a la Llotja de la Seda on, la font del xiquet que sosté la conxa de les deu canelles, presideix les tertúlies dels que allà en reunixen.