4 · El Cabanyal

El barri del Cabanyal-Canyamelar és un antic barri mariner, que va nàixer gràcies a la seua proximitat al Mediterrani i més concretament a la platja de la Malva-rosa. M’ha paregut una zona curiosa i pintoresca degut a la disposició dels seus carrers, prou laberíntics, que els pescadors anaren creant a mesura que anaven instal·lant les seues cases prop de la mar.

Fa anys que es troba immers dins un conflicte urbanístic que enfronta veïns i Ajuntament, doncs este últim pretén tirar avall part del barri, patrimoni històric, per tal que l’Avinguda Blasco Ibàñez arribe a la mar.

Ja al segle XIX, el barri es va convertir en objecte de desig de la burgesia valenciana, que va començar a construir habitatges orientats a l’oci i el descans. L’arquitectura que es pot observar en ells és del modernisme més vitalista. El taulell, el color o l’adorn floral són protagonistes absoluts, i aconseguiren que el Cabanyal s’alçara com a una de les zones de visita més apreciades de la ciutat.

Molts noms destacats fixaren residència als seus carrers i potser un dels mes rellevants va ser el del novel·lista, periodista, escriptor i polític Vicente Blasco Ibáñez, figura a la que he tingut el plaer d’apropar-me una miqueta. La seua antiga casa és ara un museu a la vora de la mar i guarda objectes, escrits, retrats i, a la fi, tota la història de l’autor de Cañas y Barro. L’arquitectura de la casa també és digna d’estudi, destaca la tribuna amb cariàtides i pilars jònics des d’on m’he pogut aguaitar a la immensitat del Mediterrani.